Home     Bedrijfsprofiel     Producten     Verkoopondersteuning     Onze merken     Contact

Wist u dat?
Elite Salades & Snacks in 2007 al 25 jaar bestaat. De familie Niemeijer zit dit jaar 50 jaar als producent in de gemaksvoeding.
Historie

Voorwoord
Elite Salades & Snacks heeft zijn huidige omvang en onderscheidende positie in de food branche te danken aan het unieke gevoel voor ondernemerschap en menselijkheid van haar oprichter Harry Niemeijer Sr. Tevens was hij bekend door zijn doortastende en vasthoudende wijze waarop hij vanaf 1957 tot en met 2000 richting heeft gegeven aan het uitbouwen van een kleinschalige productie van een nasibal tot een modern bedrijf met meer dan honderd werknemers dat inmiddels meer dan honderd vijftig producten produceert die nog steeds op een ambachtelijke wijze worden bereid.

De eerste kansen in de markt
Harry Niemeijer Sr. werkte in de vijftiger jaren bij de Lonneker melkfabriek. Hij was verantwoordelijk voor onderhoud van het rijdend materieel en chauffeur. Als chauffeur kwam hij in contact met klanten en door één klant werd hem om eieren gevraagd. Niemeijer Sr. zag zijn kans schoon om hierdoor wat extra inkomen te genereren en ging deze eieren bij een eierboer halen. Hierdoor kwam hij op het idee om eieren mee op route te nemen en bij elke melkklant zei Niemeijer Sr. dan: “Ik verkoop nu ook eieren”. Zo kreeg Niemeijer Sr. al snel meer klanten die bij hem de eieren kochten. Een van de klanten was de militaire vliegbasis in Twente. Toen hier een groot feest werd gegeven werd Niemeijer Sr. gevraagd om met een passend voorstel te komen voor een (hartig) aperitief. Zijn ouders hadden een lunchroom in Hengelo (Overijssel) en zijn moeder maakte hiervoor een nasibal. Niemeijer Sr. besloot om deze nasibal aan de vliegbasis aan te bieden en hier werd positief op gereageerd. Zijn moeder was minder gelukkig met de grote hoeveelheid van 700 nasiballen die werd besteld. Hierop besloot Niemeijer Sr. de nasiballen zelf te gaan maken. Ook deze nasibal ging hij vervolgens aan zijn klanten verkopen. Door de groeiende verkoop verdiende Niemeijer Sr. genoeg geld om een auto te kopen. Nu kon hij zijn producten zelf bezorgen en besloot al snel om voor zich zelf te beginnen.

De verhuizingen en uitbreiding van het assortiment
Vanaf 1 december 1957 begon Niemeijer Sr. in het schuurtje naast zijn ouderlijk huis.


Al snel werd dit te klein. Na twee maanden huurde hij een gedeelte van een oude boerderij aan de Oude Bornseweg in Hengelo. Hij realiseerde zich dat er kansen in de markt waren voor andere snackproducten. Geleidelijk wordt dan het assortiment uitgebreid met onder andere gehaktballen, bamischijven, braadworsten, kroketten en loempia’s. Door de groeiende vraag naar deze producten werd ook deze productie locatie binnen anderhalf jaar al weer te klein. In 1959 verhuisde het bedrijf naar de Berfloweg 63 in Hengelo waar voorheen een slagerij gevestigd was. In dat zelfde jaar besloot Niemeijer Sr. om aan de Breemarsweg 114 een nieuw bedrijf te gaan bouwen. In 1960 werd dit pand geopend en later volgden hier nog vele verbouwingen en uitbreidingen. Het bedrijf groeide door, het assortiment bleef toenemen en de klanten gingen steeds meer producten van inmiddels Niemeijer B.V. afnemen en in 1976 waren er ongeveer 75 mensen werkzaam.

                  

Verhuizing naar Neede
Vanaf 1976 kon de locatie in Hengelo de groei niet meer aan. Uitbreiding was op die plek niet meer mogelijk en de heer Niemeijer Sr. ging op zoek naar een nieuwe locatie. De gemeente Hengelo had deze niet voor hem beschikbaar. Tijdens een autorit over de Twente route zag Niemeijer Sr. een reclamebord van de gemeente Neede. Hierop stond geschreven dat de gemeente Neede industrieterrein aanbood. Direct reed de heer Niemeijer Sr. naar het gemeentehuis van Neede. Daar de gemeente Neede niet voldoende industrieterrein beschikbaar had voor zijn plannen heeft de ambtenaar, die verantwoordelijk was voor grondzaken, de burgemeester erbij gehaald. De burgermeester gaf tijdens het daarop volgend gesprek aan dat er spoedig een bedrijfsterrein zou vrijkomen. Het betrof een textielfabriek van ondergoed (Koala). De heer Niemeijer Sr. besloot om hier naar te gaan kijken en werd razend enthousiast gezien de ligging, de grootte van het pand en de grootte van het totale bedrijfsterrein. Eind 1976 werd het terrein aangekocht en gereed gemaakt voor de verbouwing en verhuizing van de productie middelen van Niemeijer B.V. Op 1 december 1979 werd gestart met de productie in Neede. De officiële opening werd verricht door de toenmalige Commissaris van de Koningin van Gelderland de heer Geertsema. Helaas kwam, door de slechte economie, de hogere rentelasten en het feit dat de koper van de oude fabriek in Hengelo failliet ging, het bedrijf Niemeijer in zwaar weer terecht. Hierdoor kon de heer Niemeijer Sr. zijn bedrijf in Neede niet meer zelfstandig voortzetten en heeft hij zijn bedrijf moeten verkopen om een faillissement af te wenden. De heer Niemeijer Sr. heeft echter niet lang stil gezeten. Al snel ging hij op zoek naar een nieuwe uitdaging.

Overname Elite Salades & Snacks B.V.
Korte tijd na het vertrek uit Neede had de heer Niemeijer Sr. plannen om te beginnen met de productie en verkoop van gehaktballen. Mede hiervoor was hij op zoek naar een goede zigeunersaus. Hij kende een goede zigeunersaus van het bedrijf Elite Salades & Snacks B.V. en ging hier naar toe. Hier is hij in gesprek gekomen met de eigenaar, de heer van Triest, en deze gaf te kennen dat Niemeijer Sr. zijn bedrijf wel mocht kopen. Na enig overleg besloot Niemeijer Sr. het bedrijf te kopen en ging hier samen met zijn twee zonen Robert en Harry in augustus 1982 aan de slag. Er werd hard gewerkt en ervaring opgedaan met de productie van salades en sauzen. Ook werd het assortiment weer uitgebreid met de eigen snacks. Oud werknemers kwamen weer graag bij Niemeijer werken en de productie van de bami en nasi schijven groeide gestaag. De klanten wisten de kwaliteit van de producten te prijzen en na enige tijd werd het assortiment weer verder uitgebreid met gehaktballen, hamburgers en braadworsten. De omzet groeide en groeide en al snel werd het gehuurde bedrijfspand in Marienvelde te klein. Het werd weer tijd om een andere locatie te zoeken.

Terug naar Neede
Het voormalige bedrijf van Niemeijer Sr. in Neede moest door mismanagement in september 1984 haar deuren sluiten. Het bedrijf werd openbaar verkocht en hier was weinig belangstelling voor zodat de heer Niemeijer Sr. een stuk van 3000 vierkante meter kon huren. Tevens slaagde hij erin om vlak voor de openbare verkoop belangrijke zaken terug te kopen. Op 1 mei 1985 verhuisde Elite Salades & Snacks naar Neede. Het bedrijf groeide explosief en al snel kwam het grootste gedeelte van het bedrijfspand in gebruik van Elite. Een deel van 1400 vierkante meter werd nog aan een ander bedrijf verhuurd. In 1992 werd er weer gebouwd: er kwamen een kantine, een laboratorium en enkele kantoren bij. Vanaf 1994 maken de twee zonen Robert en Harry deel uit van de directie van Elite. In 1996 werd het pand uitgebreid met een nieuwe vriescel, geschikt voor 300 pallets. Op 1 oktober 1996 werd tevens het bedrijf Fritex Horecaproducten uit Enschede overgenomen. Tot die tijd één van de grootste concurrenten van Elite. Zij maakten een vergelijkbaar product en hadden een eigen groothandel. Deze groothandel werd doorverkocht en de productie van Fritex werd samen met haar werknemers overgebracht naar Neede. In de jaren hierna groeide Elite fors en regelmatig werd de organisatie aangepast aan deze groei en de eisen van wetgeving. In 1998 werden de koel- en vries installaties vervangen. De capaciteit was niet meer toereikend. Voor deze uitbreiding werd er weer een nieuw gedeelte bijgebouwd. In maart 2000 nam Elite een mie fabriek in Geldermalsen over. De mie gebruikt Elite als hoofdingrediënt voor de productie van haar bamischijven. Het bedrijfspand werd hiervoor opnieuw uitgebreid. Tevens werd er een ruimte gebouwd voor het plaatsen van een Warmte Kracht Koppeling (WKK). Een WKK is een gasmotor die een generator aandrijft en Elite voorziet van de benodigde hoeveelheid stroom. Daarnaast wordt met de restwarmte warm water verkregen.

Het jaar 2000
In april 2000 kreeg de heer Niemeijer Sr. problemen met zijn gezondheid. Hij was al jaren hartpatiënt. Helaas kwam hij op 1 mei 2000 te overlijden. Vanaf dat moment hebben zijn twee zonen Robert en Harry het bedrijf in zijn geest voortgezet.

Verdere groei in bedrijfsruimte
In augustus 2000 is de WKK in gebruik genomen en in januari 2001 is de mie productie gestart. In maart 2001 kwam het laatste verhuurde gedeelte van het bedrijfspand vrij. Vanaf dat moment werd een bouwteam geformeerd om te kijken hoe de vrijgekomen ruimte het beste benut kon worden. Door de groei van omzet en organisatie was er inmiddels ook een tekort ontstaan aan productie-, koel-, vries-, magazijn- en kantoorruimte. Besloten werd om het grootste gedeelte in het jaar 2002 af te breken om het vervolgens opnieuw weer op te bouwen. Het totale plan is in drie fasen uitgevoerd: Fase 1 is de totale sloop, de nieuwbouw en het gereed maken van de afdeling verkooplogistiek (2003). Fase 2 is de nieuwbouw van de expeditie ruimte voor de inkomende goederen stroom. Hiervoor werd ook een milieustraat en een rotonde achter het bedrijf gerealiseerd (2004). Fase 3 is het afbouwen en inrichten van nieuwe productie en koelruimte welke al tijdens fase 1 waren gerealiseerd (2006). Door de gehele nieuwbouw werd het volgende gerealiseerd: een diepvriescel met een capaciteit van 450 pallets, een koelcel met een capaciteit van 250 pallets, een koelcel t.b.v. de salade- en saus productie, een salade- en saus productie ruimte, afvul- en verpakkingsruimtes, een verdiepingsvloer voor opslag van diverse verpakkingsmaterialen, een logistieke ruimte voor transport, dagopslag van goederen en gereed product, opslag voor emballage en een aantal kantoren. Elite kwam in het zelfde jaar in contact met van der Zijde Food in Biddinghuizen. Dit bedrijf stond te koop en produceert diverse flensproducten als loempia en shoarmarol en een instant satésaus. Elite heeft dit bedrijf in oktober 2004 overgenomen. Op deze locatie worden onze loempia’s en shoarmarollen geproduceerd waarmee wij ons assortiment wederom hebben verbreed. De plannen voor de komende jaren in Neede zijn: het realiseren van een nieuwe kruidenkamer, uitbreiding koel en vries installatie en het realiseren van een middenspanningsruimte.


Groei in omzet
De omzet in de drie productgroepen salades, snacks en sauzen groeit jaarlijks goed door. Elite is landelijk bekend geworden door haar bamischijf. De laatste jaren zijn de volgende producten geïntroduceerd: Joppiesaus®, Hete Donder®, Boerenbrok, shoarmarol en loempia. De introductie van de Joppiesaus® in 2001 is een echt succes. Deze saus weet zich goed staande te houden tussen saustoppers als fritessaus, currysaus en satésaus. Naast de vertrouwde emmers hebben wij vanaf het begin 2006 ook de knijpfles voor de Joppiesaus® geïntroduceerd. Tegelijkertijd werden ook de knijpflessen voor currysaus, knoflooksaus en tomatenketchup op de markt gebracht. In de toekomst wil Elite blijven innoveren op het terrein van productontwikkeling. Goede ideeën uit de markt hiervoor zijn altijd van harte welkom. Vanaf oktober 2007 wordt door gebruik te maken van een receptuur van een cafetariahouder uit Tilburg een nieuwe kroket geïntroduceerd. De kroket zal verkocht gaan worden onder de merknaam Maxx®.


Copyright © 2007-2012 Elite Salades & Snacks B.V.   |   Stationsweg 2   |   7161 AD Neede   |   T: 0545 294961   |   info@elite-neede.nl